ŚWIĘTO NIETOPERZA
Dnia 26.09.2008 r. razem z kółkiem przyrodniczym oraz reporterami Różowego Słonia, a także paniami: Ewą Pławecką i Agnieszką Kośmider wybraliśmy się do Doliny Sportowej na Święto Nietoperza. Gdy przyjechaliśmy na miejsce panie dały nam 15 minut na odpoczynek i pooglądanie atrakcji. Później zobaczyliśmy pokaz o nietoperzach w Polsce. Dowiedzieliśmy się bardzo dużo ciekawych rzeczy. Gdy pokaz się skończył mogliśmy się bawić do woli np. jeździć na kucykach, zjeżdżać na zjeżdżalni, "kąpać się" w basenie z piłkami, skakać na dmuchanym zamku. Potem zjedliśmy żurek, odpoczęliśmy i niestety musieliśmy wracać do domu. A szkoda, bo dzień tam był "odlotowy".
Dominika Nerka, VIa
KONKURS PLASTYCZNY
Dnia 19.09.2008 r. z Justyną Janią, Alicją Depczyńską i ukochana panią Edytą Grudzińską pojechaliśmy po odbiór nagród w konkursie plastycznym pt. "Bytom - moja mała ojczyzna". Nagrody odbierałyśmy w Bytomiu przy rynku. Byli tam uczniowie ze wszystkich szkół w Bytomiu. Na początku było krótkie przemówienie dotyczące Bytomia i sztuki. Było tam wielu znamienitych gości. Po przemówieniach odbyło się wręczanie nagród. Justyna zajęła III miejsce, a ja z Alicją otrzymaliśmy wyróżnienia.
Dominika Nerka,VIa
OD KUCHNI.
Do niedawna w naszej szkole pracowała pani Irena Karcz - osoba znana wszystkim z niezwykle pogodnego charakteru, dobrego serca i znakomitych wypieków. Wnuczka pani Ireny postanowiła zdradzić nam kilka sekretnych przepisów. Oto pierwszy z nich.
Przy okazji pozdrawiamy Panią Irenę bardzo serdecznie!!!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
KREM MAKOWY
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Składniki:
Żółtka z cukrem ucieramy na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na puszysta pianę dodając pod koniec ubijania rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do szklanych pucharów. Porcje kremu ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą oraz przybieramy miniaturowymi kruchymi ciasteczkami.
Sekretny przepis zdobyła Aleksandra Barańska